2018: Mette Frederiksen overrakte prisen for en dramatisk redningsaktion

Mette Frederiksen, formand for Socialdemokratiet, holdt i 2018 årets tale for prismodtagerne og overrakte prisen på 25.000 kroner til mandskabet fra Falck i Hårlev og indsatslederen fra Østsjællands Beredskab.
Mette Frederiksen, formand for Socialdemokratiet, holdt i 2018 årets tale for prismodtagerne og overrakte prisen på 25.000 kroner til mandskabet fra Falck i Hårlev og indsatslederen fra Østsjællands Beredskab.

En dramatisk redningsaktion ved en voldsom arbejdsulykke i oktober 2017 førte til, at mandskabet fra Falck i Hårlev og indsatslederen fra Østsjællands Beredskab modtog årets Danske Redningsberedskabspris.


Ved ulykken i oktober 2017 var en 44 tons tung rendegraver skredet i voldgraven ved Vallø Slot. Føreren, Claus Grønborg, måtte skæres fri, men inden da var det nødvendigt for en læge at amputere hans ene arm.

Imens kæmpede redningsmandskabet i vand og mudder og under hårdt pres for at holde ham oven vande med fare for, at gravemaskinen skulle vælte yderligere.
Komiteen bag Redningsberedskabsprisen gav følgende begrundelse for at give prisen til mandskabet fra Falck og Østsjællands Beredskab: ”Mandskabet er ikke uddannet til at løse en sådan opgave. Mandskabet har benyttet al den viden og kreativ tænkning, som er indlært i forbindelse med øvelser.”
Prisen fik de fredag den 5. oktober, da Beredskabsforbundet og flere andre organisationer havde inviteret til det årlige ”dobbelt-arrangement” i Holmens Kirke: Overrækkelse af Danske Redningsberedskabspris og mindehøjtidelighed for omkomne brand- og redningsfolk.

 

Nu sidder du her, Claus

Mette Frederiksen, formand for Socialdemokratiet, holdt årets tale for prismodtagerne og overrakte prisen på 25.000 kroner. Hun sagde blandt andet, henvendt til Claus Grønborg, som deltog i arrangementet: ”Nu sidder du her, Claus, sammen med dine nærmeste. Det havde du ikke gjort, hvis ikke vi havde det redningsberedskab, vi har i Danmark. Fordi I bevarede overblikket og roen og er så fantastisk dygtige. Det gør os alle sammen stolte og ydmyge.”